Voorschriften voor transport door de installateur. Wat te doen bij transportschade? Wat met de opslag?
Transport documentatie en voorschriften
Het wegvervoer van lithium batterijen is onderworpen aan de voorschriften van ADR. Dit betreft verzendingseisen, maar bijvoorbeeld ook verpakkingsinstructies. De te volgen regels hangen af van de UN classificatie van de batterijen die je wil vervoeren. De classificatie wordt uit de MSDS (Material Safety Data Sheet) gehaald.
Voor de batterijen van AlphaESS is de classificatie als volgt:
UN nr Gevarenklasse Vervoerscategorie
UN 3480 9 II (E)
De verpakkingen van AlphaESS waarin we de goederen aanleveren zijn volledig conform en voorzien van de correcte merktekens. Wij leveren steeds bij onze klanten aan met ADR transport. Hetgeen o.a. betekent dat onze transporteur de nodige schriftelijke instructies aan boord heeft. Maar bijvoorbeeld ook dat de chauffeurs een opleiding hebben gevolgd en over een ADR certificaat beschikken.
De bestuurder van de bestelwagen (en zijn werkgever) die de batterijen naar de werf vervoert kan aanspraak maken op paragraaf 1.1.3.6 van de ADR-wetgeving. Deze paragraaf is ook beter gekend als de 1000-punten regeling.
De 1000-punten regeling geeft een vrijstelling van een heel deel ADR-regels wanneer de totale lading van de gevaarlijke goederen niet boven de 1000 punten uitkomt. De 1000-punten regeling gaat uit van verschillende vervoerscategorieën.
-
- vervoerscategorie 0: Verboden te vervoeren volgens de 1000-punten regeling
- vervoerscategorie 1: 50 punten per kilo of liter
- vervoerscategorie 2: 3 punten per kilo of liter
- vervoerscategorie 3: 1 punt per kilo of liter
- vervoerscategorie 4: Onbeperkt te vervoeren volgens de 1000 punten regeling
De batterijen van AlphaEss vallen onder vervoerscategorie 2. Dit betekent dat er niet meer als 333kg per transport via weg mag worden vervoerd om te voldoen aan deze vrijstelling. Onder deze vrijstelling zijn er wel nog enkele voorwaarden waaraan het transport moet voldoen.
-
- poederbrandblusser van 2kg
- invullen vrachtbrief volgens de regels van ADR
- moet een melding gemaakt worden op het vervoersdocument van het aantal punten per vervoerscategorie
Wat te doen in geval van transportschade?
Beschadigde verpakking is vaak een slecht teken. Maar transport schade is niet altijd duidelijk.
Alpha ESS neemt de grootste zorg in het verpakken. Desalniettemin kan incorrect transport of opslag resulteren in een beschadigd geleverd product. Deze gebreken zijn meestal verzekerd. Toch is het enorm belangrijk, voor Alpha ESS om dit snel en zonder enige frustraties op te lossen, dat volgende stappen correct uitgevoerd worden.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen zichtbare en verborgen schade.
Wat is zichtbare schade?
Alles dat zichtbaar en herkenbaar is bij de levering. Bvb:
1. Gescheurde karton of verpakking
2. Bulten of krassen
3. Vocht- of water plekken
Naast de afwijkingen van aantal stukken (leveringsnota en daadwerkelijk geleverde goederen zijn verschillend), kan er ook een afwijking van afgesproken levertijd optreden.
OPGELET: De verpakking moet de goederen beschermen - schade aan de verpakking betekend niet altijd dat er schade aan de goederen is! Je hebt het recht om de verpakking onmiddellijk te openen en de goederen te inspecteren. Zelfs dan kan je nog weigeren om de goederen te accepteren/ in ontvangst te nemen.
Zodra je de goederen accepteert bij levering, is dit bindend voor alle partijen en kunnen er geen claims voor schade gemaakt worden. Controleer dit dus goed bij ontvangst.
In zeldzame gevallen is er enkel schade zichtbaar na het uitpakken (dus niet zichtbaar aan de verpakking bij ontvangst!). Dit kunnen bulten en krassen zijn op de behuizing bijvoorbeeld, of ontbrekende stukken. In dat geval moet de claim door jou als ontvanger voldoende gestaafd worden.
Meldingsplicht
Documenteer elk geval van schade zo accuraat en juist mogelijk en neem een foto als beeldmateriaal.
Opgelet: "karton beschadigd" of "stuk ontbreekt" is GEEN duidelijke omschrijving!
Het is niet formeel verplicht, maar doe de melding schriftelijk. Noteer dit dus op de pakbon, vrachtbrief of eventueel apart formulier. Laat de documentatie aftekenen door de chauffeur in geval van open schade. Zorg ervoor dat de datum, tijd en nummerplaat van de truck noteert. Verborgen schade dient uiterlijk 7 werkdagen na levering schriftelijk gemeld te worden.
Wat met de opslag van AlphaEss batterijen?
Ondanks de stijgende opkomst van lithium en lithium-ion-batterijen is er rond de opslag van deze batterijen nog geen wetgeving voorzien in België. Op basis van de nieuwste bevindingen in verband met de opslag van deze batterijen wordt er minimum aangeraden aan onze klanten om te voldoen aan volgende adviezen voor de AlphaEss batterijen:
- bewaren in een niet-vlambare omgeving
- opstellen van grondig en duidelijk evacuatieplan
- risicoanalyse uitvoeren met de brandweer
- installatie van een brandalarm en branddetectiesysteem
Wel adviseren wij om contact op te nemen met de verzekeringsmakelaar om na te gaan wat noodzakelijk is volgens hen.,
Laatst bijgewerkt op 05/05/2021 16:09